Tržnice na Nám.Svobody v Kladně

Mé pochybnosti, zda-li si vyhlašovatel vypsáním této soutěže nedělá tak trochu legraci, mě dovedly k tomuto návrhu. Nechť jsou tedy pochybnosti na obou stranách: zda-li si návrh tak trochu nedělá legraci z vyhlašovatele?
:)))







Srdce symbolicky míří k městu, které se po letech odhodlalo k činu a vypsání architektonické soutěže na řešení veřejného prostoru ve městě. Je konec pochybnému zadávání zakázek na řešení veřejných prostor (jako nedávno Nám.Sítná). Tyto praktiky můžeme zahodit, spláchnout do záchodu. Bude nám to tak trochu připomínat i tato tržnice!
Nastávají dobré časy. Ve městě, kde se stane předmětem architektonické soutěže i dočasná konstrukce tržnice, se napříště budou jakákoli řešení veřejných prostor soutěžit!


Základní údaje o tržnici:

zastavěná plocha (konstrukce tržnice + přístřešek) .... 48,25 + 62,25 = 110,5 m2
obestavěný prostor (pouze konstrukce tržnice) ... 675 m3
počet podlaží (pouze konstrukce tržnice) ... 3 NP
zadlážděná plocha piazzety ... 990 m2
veřejné "nouzové" toalety ... 3ks bezpřípojkových Eko WC
počet parkovacích stání pro osobní vozy prodejců ... 10
počet parkovacích stání pro prodejní vozy (délka do 7m) ... 3


Popis návrhu:

Konstrukci tržnice tvoří ocel.nosný skelet obalený dostupnými, recyklovanými a recyklovatelnými euro-paletami. Pro dočasnou konstrukci je jiného dřeva snad až škoda...

Konstrukce je podřízena modulárnímu systému palet 0,8x1,2m. Všechny palety jsou na ocel. konstrukci "zavěšené" jednoduchým prostrčením lešenářských trubek s možností případné jednoduché výměny palety za paletu...

Samotná tržnice je umístěna v přízemí - po vytažení dvojic palet do vodorovné polohy se celé přízemí otevře, navíc vytažené palety zvětší užitnou plochu tržnice, v létě poslouží jako slunolam, při dešti jako přístřešek. Při severní stěně konstrukce je uloženo nástupní rameno schodiště vedoucí do dalších pater. Pod schodištěm jsou umístěny nouzové veřejné toalety - trojice bezpřípojkových eko WC (bez nutnosti napojení na kanalizaci a vodovod - http://www.provapo.cz/).

Schodiště obíhající obvod konstrukce vede do mezaninu, kde se předpokládá víceúčelové využití - od občasných bleších trhů, po alternativní společenské a kulturní akce. Schodiště poté vyúsťuje na vyhlídkovou plošinu ve výšce cca 10m. Ač je Kladno plné vertikál (industriálních), žádná není přístupná (včetně té na Kožovce). Až dočasná dominanta nám.Svobody umožní Kladeňákům podívat se na město (a na sami sebe) z nadhledu a snad i s nadhledem...

Kapacita tržnice je omezená - úměrná každodenním potřebám. Pro větší příležitosti (vánoční, velikonoční, páteční trhy) je k samotnému objektu tržnice připojeno lehké zastřešení, které kapacitu tržiště může výrazně zvětšit. Zastřešení je provedeno v obdobném duchu jako samotná konstrukce tržnice - ocel.nosná konstrukce - dř.euro-palety překryté makrolonem.

Prodejní pulty jsou řešeny jednotně. Ocel.bočnice umožňující posuv jednotlivých zásuvek/pultů (opět z europalet). Prodejní pulty budou deponovány v tržnici, sami prodejci si je případně popovezou i na prodejní místa pod přístřeškem a poté uloží zase zpět.

Plocha kolem tržnice je vydlážděna komplet kamennou dlažbou (vyjímkou je dlažba z dubových kostek tvořící podlahu tržnice). Má ambice tvořit "piazzetu". S výsadbou stromů na piazzetě se nepočítá, při výhledu 10-15 let dočasnosti to nemá smysl. Zachována je pouze dvojice nejhodnotnějších smrků, co dnes rostou na zatravněném trojúhelníku. Stromořadí by mohlo vzniknout na chodníku podél ul. ČSA v místě dnešních billboardů, které se samozřejmě demontují.

Piazzetu od severu ohraničuje asfalt.pás, který poslouží pro odstavení osobních aut prodejců v návaznosti na prodejní místa jak v samotné tržnici, tak pod přístřeškem. Další 3 park.stání pro větší prodejní vozy jsou při západní straně piazzety. Piazzetu uzavírá dvojice nových zatravněných ploch, jejichž dř. obruba poslouží jako velké lavice, z kterých je celý prostor piazzety dobře vidět...
















Odevzdaný plakát je k nahlédnutí zde: