Městská zahrada

Městské zahradničení je běžně známý a stále populárnější způsob jak si vypěstovat vlastní ovoce a zeleninu ve stísněných podmínkách města. Mezi nejznámější městské zahrady patří například berlínská Prinzessinengarten, u nás pak třeba Prazelenina v pražských Holešovicích.

Pro vytvoření městské zahrady není potřeba pole ani sad. Rostliny jsou pěstovány v běžně používaných nádobách jako jsou pet lahve, přepravky nebo třeba pytle od brambor. Díky tomu je zahrada mobilní a my ji můžeme vytvořit a v případě potřeby přemístit v podstatě kamkoli po městě.

Zahrada není jen místem kde si lze vypěstovat potraviny na svůj talíř. Má i další přínos a to především kulturně komunitní. Obyvatelé města se zde mohou potkávat se svými sousedy, se kterými mají často zcela anonymní vztahy. Díky zájmu široké skupiny obyvatel zde dochází k setkávání napříč generacemi a národnostmi.
Součástí městské zahrady může být kavárna nebo malá tržnice pro prodej vypěstovaných produktů. Zahrada navíc poskytuje prostor pro konání kulturně-společenských akcí. Lidé sem tak mohou přicházet nejen, aby pečovali o své záhonky, ale třeba i jen posedět u kávy s přáteli, poslechnout si koncert nebo odbornou přednášku.
Mobilní městská zahrada se tak stává živým místem pro setkávání obyvatel ve městě. Navíc je originální „zelenou“ ozdobou prázdných a často nevzhledných ploch.

V rámci projektu "Městské zásahy Kladno 2013" jsme (já + anonym) Městskou zahradu umístili na nevzhlednou střechu obchodů u obytného domu č.p. 3106, na Náměstí Sítná, která původně sloužila jako terasa.
Prostor předzahrady je tvořen malou tržnicí a částečně venkovní, částečně zastřešenou kavárnou. Pro zázemí vnitřních prostor kavárny jsme využili přepravní kontejner, kterým se zároveň prochází do samotné zahrady. Zahrada má čtyři části :
1. dřevěná pergola porostlá popínavými rostlinami, je viditelná z ulice
2. pytle se zeminou, které slouží pro pěstování rostlin
3. truhlíky se zeminou určené k pěstování popínavých rostlin, které budou zároveň zdobit plot oddělující tu část terasy, na které je zahrada umístěna
4. na konci zahrady je pak malé zázemí pro zahradnické nářadí schované opět v přepravním kontejneru


Celý prostor terasy je citlivě rozdělen tak, aby zahrada byla pro obyvatele domu ozdobou a zároveň nenarušovala jejich soukromí. Vstup do zahrady je zabezpečen tak, aby do ní mohli vstupovat jen ti kdo zde mají své záhony.


situace
nadhled od jihovýchodu
dnešní stav
navrhovaný stav
dnešní stav terasy
navrhovaný stav


Studie Městského zahradničení byla prezentována v rámci výstavy "Městské zásahy Kladno 2013" ve formě plakátu. Náhled zde...