Pekelná zkušenost

Konverze vápenných pecí na Kladně

Objekt vápenek je situován v areálu bývalých kladenských hutí. Tento areál těsně navazuje na centrum města. Všechny objekty spojené s výrobou surového železa jsou od pol. 70-tých let, kdy se odstavily vysoký pece, opuštěné, chátrající. Stávají se svědky dnes pomalu zapomenuté éry města Kladna.

Týká se to i vápenek umístěných na jižní hranici zpustlého areálu. Blízká zástavba dělnických domků je od vápenek izolována pásmem vzrostlé zeleně. Exklusivitu daného umístění podtrhuje vzdálenost od centra města (500m na hlavní kladenské náměstí vzdušnou čarou) i fakt, že se vápenky uplatňují v mnoha výhledech a průhledech ve městě.
současný stv vápenek



























navrhovaný stav





Při hledání nového využití jsem sledoval dva cíle. Za prvé: vlákat člověka po mnoha letech zpět do areálu - vnést tam život, hluk a osvětlení. Ukázat dnes již pomalu zapomenuté území v Kladně. Za druhé: v novém využití nějak ozrcadlit původní funkci vápenek a proces zpracování vápence.

Výsledkem je návrh transformace vápenek na Zábavní park. Hlavní atrakcí bude zdolávání Pekelné cesty - opičí dráhy , kdy účastník má za úkol dostat se z bodu A (start) do bodu B (cíl) přes systém překážek, nástrah a pastí.Tato dráha bude vzdáleně kopírovat trasu vápence v procesu výroby páleného vápna. Tedy trasu od násypků k ústí pece zdolávanou kombinací šplhu po ocel. tubusu věže a lezením po ocel. příhradových sloupcích, přechodem můstku mezi věžemi (propady do sítě nebo tobogánu,..) až do vnitřku věže, kde následuje "řízený" pád do připraveného původního vagonku.

schéma


Obslužné a přípravné prostory pro tuto atrakci (šatny, umývárny,...) budou umístěny v západní části objektu. Srdcem vápenek bude klub (cca 60 míst v pohovkách a křeslech + bar + 2x hudební stage) umístěný z části v prostoru mezi věžemi. Zbytek prostoru pod násypky ve východní části objektu bude využit jako Zahrada bezčasí ve formě surrealistické krajiny se stylovými exponáty, obrazy a videoprojekcí. Prostor pro někoho kýčovitý, pro někoho děsivý, ale snad inspirující.

interiér klubu



Tento návrh tedy předpokládá zachování celé dosavadní konstrukce. Ta se z exteriéru překryje zastřešením z reflexního materiálu zakrývající prostor mezi věžemi a nasypků. Tělesa věží budou "ověšena" konstrukcemi překážek, nástrah a pastí. Nově vzniklé prostory budou situovány pod povrchem.
Přístup k vápenkám bude od jihu z ulice Dělnická, kde se také vybuduje parkoviště (cca 30 stání). Vstup do objektu povede přes tunel do střední věže k výtahu, který s návštěvníky sjede do vnitřních prostor vápenek v podzemí.  

vápenky ověšené aparaturou pro zdolání "Pekelné cesty"

stejný záběr za tmy...




















































portfolio projektu si lze prohlédnout zde!